2013. november 30., szombat

torna óra


Kicsit átrendeztük átmenetileg a szobát, eltologattuk a bútorokat, javító falfestés okán. M pedig spontán torna órát nyitott a kanapé tetején. Nekifutásból vetődések, kanapéugrás (az iskolai szekrényugrás módszerével), érkezés a kanapé mögé tolt ágyra. Aztán egyensúlygyakorlatok. S-t is bevonta, fogta a kezét, és okította, hogyan csinálja.

2013. november 29., péntek

boldog decembert

"Ádvent: 
a várakozás megszentelése. 
Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy „meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk”. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra – ami biztosan megjött. Télen: az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg: nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni – beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és „jogosabb” birtoklás se, mint szeretnünk azt, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”, lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk. Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár."

Pilinszky János: Hitünk titkairól (részlet)

advent

Közeleg a december, adventi készülődés, Karácsonyvárás.

Egy hasznos női fórumon, ahol csupa kedves asszony, anyuka gyűlt össze, kaptam az ötletet: az idei adventi naptárunkban mesék lesznek (a finomság mellett)! Minden napra egy rövid kis történet, hozzá pedig színező. Még gondolkozom, a nap melyik szakában legyen, talán vacsi környéke a legideálisabb. A színezéses-mesés részre legalábbis. Az édesség nem várhat, reggel az első dolguk a bontogatás...

Tavaly készítette a húgom a gyerekeknek ezt az adventi naptárat, egy ládika, benne dobozos üdítő dobozában a napi meglepi. Ezt használom fel idén is.



De jó dolguk van ezeknek a lurkóknak....


Hogyha valaki szeretné, szívesen elküldöm a 24 képet mesével.
Áldott Várakozást!

vonalak és pöttyök

Egy otthonoktatós blogon, Bettinél, itt találtam a bejegyzést, ahonnan inspirálódtam. Vonalak és pontok használata szabadon - a vonal, mint kifejezőeszköz!

Az ötlet forrása.

A díszítendő épület:



És a munkálat: 

Végül, ilyen lett:

tegyük helyre a dolgokat

Emlékeztetnem kell magamat, h az itthoni tanulásunk hatékonyságának mércéje nem a vizsgaeredmény.
Emlékeztetnem kell magamat, aki ebben nőttem fel, h nem, és nem a számonkérés okán/mentén/miatt tanulunk.
Emlékeztetnem kell magamat, h a tanulás célja az információszerzés megtanulása, annak, és a tudás birtoklásának élvezete, a tudásszomj ébren tartása, és nem a vizsgakövetelmények teljesítése.
Ennyit mára.

2013. november 28., csütörtök

közlekedés

Közlekedés témakör.

Kerestem egy üres utcaképet, találtam vasútvonallal rendelkezőt, ami külön öröm. Aztán vadásztam ráhelyezhető járműveket, járókelőket. Mivel a képen sem jelzőlámpák, sem gyalogosátkelők nem voltak, hát ragasztottunk, rajzoltunk rá. Oldalra, az általunk vízpartnak kinevezett terület mellé helyet teremtettünk a vízi közlekedésnek is. 





Így készült:




Ilyen lett:

2013. november 27., szerda

betűfüzet

A betűk többféleképpen is leírhatóak, nem elég, h van kicsi és nagy változatuk, de mennyire különböző tud lenni az írott és a nyomtatott formájuk...

Készítettünk egy betűfüzetet, amiben szerepel minden betűnek mind a négy formája, egy oldal-egy betű. Hozzá társítottunk képeket, amin az adott betűvel kezdődő dolgok szerepelnek. Gyűjtöttem zöldségek, gyümölcsök képeit, állatokat, foglalkozásokat, járműveket, meg minden mást. 



M válogatott, és teleragasztgatta a már eddig tanult betűk lapjait.















Ha valaki kéri, szívesen elküldöm a képgyűjteményt!

szütyőt varrtam gatyaszárból


2013. november 25., hétfő

betűs

Nemes Nagy Ágnes: Madarak

Mennyi fényes, szép madár!
Nem tudod, hogy merre száll?
Honnan jönnek?
- Nem tudom.
Merre mennek?
- Nem tudom.
Égre, földre, vízre szállnak?
Nádba bújnak?
- Nem tudom.

Mennyi fényes, szép madár!
- Isten áldjon,
kishugom.
Merre mennek,
megtudom.
Fára mászom, vízbe úszom,
nád bugáját
széthuzom.

Jaj, ne menj el, mért beszéltem,
megfázol az őszi szélben.
- Meg se fázom, meg se érzem,
merre szállnak,
megtudom,
megtudom,
és ha bírom, elmesélem.

kosarazni járunk...

... és imádják.


A sport és a korosztály alapvetően M-nek lett választva - egy kerületi otthonoktatós család ajánlotta az edzőt, hálásak vagyunk, mert tényleg nagyon jó, amellett, h megvan benne az edzők határozottsága, nagyon szeretetteljes, sokat dicsér, és a célja az, h jól érezzék magukat a sportban a gyerekek.



S kilóg a sorból az elsősök-másodikosok között, de az edző néni bátorított, h hozzuk csak, és ügyesen integrálja őt is, sokat fejlődött, mióta járunk.


home made fodrászat