2015. június 25., csütörtök

új név

Amikor félek, a Minden Titkok Tudója halkan lép hozzám. Megérint, alig érezhetően. Mint a lágy szellő. A fülembe suttog. És akkor meglátom, erővel - mi az igazság, és mi a hazugság. 
Sohase menj abba az irányba, amerre a félelem lökne. Mert az Erő, a Szeretet, és a Józanság az, Aki vezet. 

"Az apja viszont Benjáminnak nevezte."
(1Móz 35:18)

'Amikor az emberek címkéket aggatnak rád, ezek miatt talán összezsugorodsz, ahelyett, hogy növekednél a benned lévő lehetőségek elérésére. Isten azonban, aki Jákobnak új identitást adott, neked is tud adni. Küzdesz a régi nevekkel, amelyeken szólítottak, vagy a magadról alkotott régi képpel kínlódsz? Semmi sem fog változni az életedben, amíg a gondolkodásmódodat meg nem változtatod.
Jákob felesége, Ráhel meghalt a pusztában, nem sokkal azután, hogy fia megszületett. Halála előtt a gyermeket Benóninak nevezte el, ami az jelenti "fájdalmam fia". Amikor azonban a bába átadta a gyermeket Jákobnak, ő így szólt: "Ne hívják őt Benóninak, fájdalmam fiának, hanem nevezzék Benjaminnak, jobb kezem hatalmam fiának!" Szerinted melyik név maradt fenn? Benjámin!
Halld meg: az vagy, akinek Isten mond.
Nem az, akinek az emberek tartanak. Ha nem Isten adta neked azt a nevet, akkor nem az a te neved. Csak azt hidd el, amit Isten mond rólad.
Jákobnál jobban senki nem értette meg a névcsere erejét. Jákob, a csaló, Isten jelenlétében új nevet kapott: Izrael, Isten harcosa (1Móz 32:28). Krisztus megtöri minden rád akaszkodott negatív dolog hatalmát. Szent vagy, nem bűnös, győztes vagy, nem vesztes.'

"A győzedelmesnek enni adok az elrejtett mannából, és adok annak fehér kövecskét, és a kövecskén új írott nevet, amelyet senki nem tud, csak az, aki kapja." 
(Jel2:17) 

2015. június 24., szerda

szuperhős buli

Tervezünk egy szuperhős bulit, ide gyűjtöm most az ötletekete, terveket.
Kifli és levendulánál láttam pl. a gurigahősöket, ITT!





szuperhősös girland:
Szülinapi girland - szuperhősök
party szatyrok:

nyalóka hero:















labdafejű szuperhősök:
torta:
egyénileg színezhető, saját tervezésű szuperhős:


névjegykártya:

superhero party games superhero identity badgesuperhero identity card | kids love pretend play and superheroes are a costume of choice ...

a jelmezhez:

Make super hero cuffs from an empty paper roll < How cute would this be for the Courageous & Strong petal!?

Ez mennyire vicces:

A healthy Spiderman snack for kids when they are done with their superhero adventure! Superhero Pretend Play | My Pretend Place

Szuper "hópehely":
snowflake_ironman
ITT további sablonok!
snowflake_batman snowflake_example

Make a superhero symbol

2015. június 23., kedd

játszótér ajánló

A kenutáborból hazafelé megálltunk Győrben.
Ha ott jártok, ajánlom figyelmetekbe a Szent István úton, a vasútállomástól nem messze lévő játszóteret. A budapesti Rumininek szentelt játszó, a Szélkirálynőjével együtt szégyenkezve elbújhat emellett. Óriás, komoly hajó, nagyon tutin kitalálva és megvalósítva.




Mellette pedig egy vizezős játszótér, folyórendszerrel, vízelvezetőkkel, gátakkal, spriccelőkkel. Nyári hőségben különösen élvezets lehet.






Szeretünk, Győr!

kenutábor

Már meséltem róla, h a gyerekeim Rangerek. Ez olyasmi, mint a közismertebb cserkészet, csak amerikai gyökerű dolog. Keresztény vándorokként van magyarítva, ami elég furán hangzik.
ITT van több infó a Royal Rangers magyar szervezetéről, ha valakit érdekel.

M már tavaly részt vett a nyári, egy hetes táborban, és rettentően élvezte. Idén S is nagyon vágyakozott rá, de egyedül még nem engedném el ottalvósba. Aztán jött az ötlet, mi lenne, ha mindannyian mennénk? Felpakoltuk hát magunkat, így lehetővé téve S-nek is az első Ranger tábor élményt. Mi B-vel faházban aludtunk, a többiek sátraztak.

Dunakilitin, a Vadvíz Kempingben volt a táborhelyszín, kenuzási lehetőséggel.



Fűzfákkal szegélyezett part, a kedvencem!


Épül a tábor, közös erővel. Ez itt a közös sátor, ami alá beültünk enni, beszélgetni, és az utolsó napok szeles hidege elől társasozni is.



B élvezte a nagy teret, magabiztosan közlekedett a sátrak között, mint aki otthon van.




Ebédet szabad tűzön főztünk, volt paprikás krumpli, hagymaleves, milánói...


Különböző korosztályokból jöttek gyerekek, és jó volt látni, ahogy a másfél évestől a tizennégy évesig mindenki szeretettel viszonyul egymás felé.


A kenuzások előtt és után labdáztak, frizbiztek, métáztak a gyerekek.





Rövid evezésoktatás, és aztán vízreszállás!






Hihetetlen nagy élményt adott nekik az egész! Az egyik kenu borult, rögtön első nap - de aztán a többi nap csendesebb vizű terepei felülírták a traumát. S szerint olyan helyeken jártak, mintha dzsungelben eveznének!


Esténként énekeltünk, utolsó nap pedig tábortűznél sütöttük a virslivacsorát. Igazi tábor fíling, hálás vagyok, h ilyenben lehetett része a gyerekeknek!

2015. június 16., kedd

házi a nyárra

forrás
A 33 éves Cata hét éve tanít, a listát pedig a nyár varázsa szülte. Minden évben csodálatos és különleges pillanatként tekint a nyárra, szerinte ilyenkor lehet igazán mélyen megérteni mindazt, amit év közben tanultak. Ő maga is nagyon megélte nyarait fiatalként. Ez az időszak mindig tele volt sporttal, úszással, szerelmekkel, táncolással és álmodozással.

1. Egy reggel sétálj el a tengerpartra teljesen egyedül!

Nézd ahogy a napfény tükröződik a vízen, és gondolj azokra a dolgokra, amiket a legjobban szeretsz az életedben, légy boldog.

2. Próbálj meg használni néhány olyan új szót, amit közösen tanultunk idén!

Minél több dolgot tudsz kimondani, annál több mindenre tudsz gondolni. És minél több dologra tudsz gondolni, annál szabadabb leszel.

3. Olvass annyit, amennyit csak tudsz!

De ne azért, mert kell. Hanem mert a nyarak kalandokat és álmokat inspirálnak, ha olvasol, úgy fogod érezni magad, mint a fecskék repülés közben. Olvass, mert ez a lázadás legjobb elérhető formája a számodra (Ha tanács kell, hogy mit olvass, keress meg).

4. Kerüld azokat a dolgokat, helyzeteket és embereket, amiktől rosszul vagy üresnek érzed magad!

Olyan helyzeteket és baráti társaságot keress, ami többé tesz téged, akik megértenek téged és akik elfogadnak, úgy, ahogy vagy.

5. Ha szomorú vagy, vagy félsz, ne aggódj!

A nyár, mint minden csodás dolog, összezavarhatja az ember lelkét. Vezess naplót arról, hogyan érzed magad. (Szeptemberben ha gondolod, elolvashatjuk együtt.)

6. Táncolj, szégyentelenül!

Akár egy közeli táncklubban, akár egyedül a szobádban. A nyár a táncolásé, és bolondság lenne ezt kihagyni.

7. Legalább egyszer nézd meg a napfelkeltét!

Maradj csöndben és lélegezz. Csukd be a szemed, légy hálás.

8. Sportolj sokat!

9. Ha valaki elbűvöl, mondd meg neki, annyira őszintén, amennyire csak tudod!

Nem számít, ha nem érti meg. Ha nem értik meg, nincs jelentősége, különben pedig 2015 nyara arany időszak lesz nektek. (Ha ez nem működik, térj vissza a nyolcas pontra)

10. Nézd át jegyzeteidet az óráinkról!

Hasonlístd össze mindazt amit olvastunk és tanultunk mindazzal, ami történt veled.

11. Légy boldog akár a napsütés, és megszelídíthetetlenen, akár a tenger!

12. Ne káromkodj!

Mindig légy udvarias és kedves.

13. Nézz filmeket szívszorító párbeszédekkel!

(Ha lehet, akkor angolul), hogy javítsd a nyelvi tudásod és képességed az álmodásra. Ne érjen véget a film az utolsó képkockával, éld át újra, amikor éled és tapasztalod a nyaradat.

14. Forró nyári éjszakákon álmodj arról, milyennek kéne lennie az életednek!

A nyár folyamán törekedj mindig arra, hogy elkerüld a feladást, és tégy meg mindent, hogy kövesdhesd az álmaid.

15. Légy jó!

2015. június 15., hétfő

vizsgatapasztalatok

Három napos vizsgánk első két napjával a hátunk mögött, azt mondhattam volna, eddigi legjobb vizsgaélményünket kaptuk. Az iskola kis létszámú osztályokkal működik, a másodikban lévő 4-5 gyerek nagy örömmel fogadta M-t, pedig legutóbb januárban találkoztak. Testneveléssel kezdtünk, és ez egy jó indítás volt, hiszen ezt szokta élvezni M leginkább. Összevont órát tartott a tanító néni, második + harmadik osztály együtt. Így jön össze számra egy kisebb átlagos osztály. M persze mindenben kitűnően teljesített, volt fejenállás, mérleg meg lebegőállás, bukfencek, labdaátadások. Tényleg olyan szép a mozgása, rácsodálkoztam így a többi gyerek között nézve őt. Magabiztosan, élvezettel csinálta a feladatokat. Az óra végi csapatjátékra is lelkesen beállt. Aznap volt még az erkölcstan és az olvasás, szövegértés, amik szintén nem jelentettek kihívást, szóval ez az első nap csupa móka és kacagás. Kicsit tartottam is tőle, h jó-e ez így, az elején túlesni a finom falatokon, és után jön a rágósabb rész...


Második napra terveztük mi a nyelvtant és a környezetet, mondván legyen még egy délután a matekra hangolódni. Úgy alakult, h M felment a tanító nénivel hamarabb, én még B-vel bajlódtam egy kicsit. (Próbáltam altatni, előző nap rettentően elfáradt, mindenki őt nyunyizta, középpontban volt, ezernyi inger és élmény, nulla alvás...) Mire a teremhez értem - az alvó B-vel -, már M el volt keseredve, h nem megy a matek. Javaslatomra áttértek a környezet feladatlapokra, M azt megírta, aztán még nyelvtan felmérőket kapott.

Alapvetően jól teljesít nyomás alatt. A matekos elkeseredést leszámítva nem borult ki. Ha fáradt volt, a szünetben lekéredzkedett az udvarra, és futott néhány kört. Ha éhes volt, evett, ha szomjas volt, ivott. Bár odajött hozzám, és közölte, h most utál írni - de csinálta.

A technika, rajz dolgainkat elvittük bemutatni, és át is küldtem e-mailen a nehezebben hordozható dolgokat. Plusz beszámoltam a kirándulásainkról, múzeumlátogatásokról. Vittünk itthon megoldott, érdekesebb feladatokat, irományokat, olvasónaplókat, matekos segédeszközöket. Ezt nagyon fontosnak tartom, mert csupán a vizsgán nyújtott teljesítmény, és egyedül annak osztályzása nem reális. Ha már értékelés van, legyen a tanítónak árnyaltabb képe a munkánkról.

Második nap délutánján még készültünk kicsit a maradék nyelvtanra, megkaptuk a másolási illetve tollbamondási szövegeket.
És - még egy kis matek. A helyzet az, h nem igazán lett végigküzdve ez a dolog. Én kudarcot vallottam, mert M szabotálta a matekozást, én meg hagytam. Apa útközben átvette, de ő sem tette bele, amit kellett volna. M tisztában van vele, h nem megy jól a tizes átlépéses fejben számolás, a szorzás meg pláne. És nem szeret veszíteni. Itthon először jött a szokásos kiborulás, aztán Apa kezelésbe vette, eljuttatta oda, h megértette a tizes átlépést, és élvezettel adott össze. A kivonást - mert közben este lett - elintézték azzal, h majdnem ugyanaz...

Harmadik nap. Matek. Kapásból kivonásos feladatok. Sztrájk, sírás, kiborulás.
A tanító irtó megértően állt hozzá, tényleg. Hálás vagyok érte. Hagyott időt, vigasztalta, kerestük a megoldást a helyzetre közösen. Én nem kezelem jól az ilyet, mert bennem is megvan mindaz, ami ilyenkor M-ből jön, és utálom. (Az érettségimen majdnem elájultam, amikor behívtak, konkrétan fel kellett locsolni, engem ápolt a fél tanári.) Aztán megérkezett Apa, realizálta a drámát, leült M-mel szót érteni. Elkezdték együtt oldogatni a példákat, de akkorra M már ott tartott, h arra sem tudott válaszolni, mennyi 1x7...

Na azért a mateklap sem maradt üres, még a teljes világvége előtt (a második napon) számolt ő rendesen, csak irtó lassan haladt.

Tanulságok levonása, kérdések megfogalmazása, válaszok keresése.
Alapvetően - mire jó a vizsgázás? A vizsgahelyzet, a számonkérés, az ítélet? Mi a célja, eredménye, mit tanul belőle? Hogyan tanul meg teljesíteni a vizsgán? Vagyis nem is ez a kérdés, mert amiben határozott tudása van, ott nem blokkolt le. A kötelezőre kötelezni - akkor később is megteszi majd, amihez nem fűlik a foga?
És még sok, megfogalmazásra váró gondolat kavarog bennem...

Mindenesetre a tanítónő felajánlotta, h nekifuthatnánk még egyszer. Hiszen minden másból jól teljesített. És igaza van - nem is a jegy miatt, hanem a kudarc felülírása végett... M benne van, szeretne felkészülni, és újra megpróbálni. Apa is felkötötte a gatyát, és elhatározták a mindennapi matekozást. Hát, nem lesz egyszerű, az már biztos. De küzdelem nélkül nincs győzelem. Ezt is jó megtanulni...!

UPDATE: Az első nap heves, sokféle szaboltáló taktikát bevető (az én idegeimet az első körben azonnal szétcincáló) - nemakarokmatekozni, kudarcotakarok, utálomazegészet - után (én csak a háttérben téptem a hajam), Apa határtalan türelmének, és kitartó hadviselésének köszönhetően most M naponta, odaadóan matekozik. Ő vállalta - ha dolgozik, lesz eredménye, ha nem, akkor nem. Azt hiszem, megértette....
Halleluja. Kívánom a komolyan vett munka utáni megérdemelt sikert neki, nekik!

Azóta voltunk egyet nyaralni, mindenki felüdült és kisimult, hamarosan mesélek arról is!