2016. május 27., péntek

ballada

Az Időfutár egyik részében megemlítették Kőműves Kelement, úgyhogy belecsaptunk a balladákba.

Elolvastuk a verset, és egy neten talált képen megmutattam a gyerekeknek a régi általános iskolám falán lévő domborművet, ami a vers megjelenítése. Gyerekként nagyon megérintett engem. Az iskolám sajnos azóta már üresen áll, de a falán még látható az alkotás.


Egy kisfiú előadásában is meghallgattuk youtube-on, ITT.

Szerettek volna még balladákat, így meghallgattuk Arany Jánostól A walesi bárdokat is, Sinkovits Imre előadásában. Közben többször megállítottam a videót, és megbeszéltük, miről is van szó éppen.



Koncz Zsuzsától a megzenésített walesi bárdok:



Arany balladaköltészete a zanza tévén, ITT!

2016. május 26., csütörtök

konmaris

Egy kis konmaris téma, hogyan hajtogasd a bodykat kis cuki csomaggá:



Aki nem ismerné KonMarit, kattintson iziben a konmari címszóra itt a blogon, és korrepetálja magát a japán rendrakóból, aki megmentette az életemet a rumli mocsarából... 

2016. május 25., szerda

cipzárkarkötő a lábra

M látott valakin cipzárkarkötőt, és nagyon tetszett neki. Gondolta, kinyomozza a neten, hol lehet kapni. Azt nem sikerült megtudnia, de talált DIY videókat a témában.


Mivel csak abból építkezhetett, ami van itthon, végül egy saját, kreatív megoldással került fel a cipzi a lányra. Mondjuk húzogatni nem lehet, és nem a kezére, hanem a lábára lett jó a méret, de azért mondhatni, elég menő...!



Nagy hippi lesz ez a nő, én mondom...

Wagner és az MRI

Hangszóró bekapcs!

matek

2016. május 24., kedd

morze

Belefutottam a neten egy cikkbe ITT, ami arról számol be, hogy egy háborús amerikai fogoly, Jeremiah Danton hogyan üzent morze jelekkel arról, hogy kínozzák - miközben a szavaival az ellenkezőjét kellett állítania. A szemével üzent, hosszan és röviden pislogott. Döbbenetes az egész.



Meséltem a gyerekeknek, megnéztük a videót, aztán elkezdtünk kicsit a morzéval foglalkozni. A Wikipédián utánaolvastunk, ITT. Van is egy morzekód-megjegyzést könnyítő táblázat, ezek az ún. mnemonikok. Pl. az M két hosszú, mint a Mátyás szó két magánhangzója.

Ebben a videóban pedig távírón hallhatóak a betűk szép sorban:



Holnap azt hiszem morzeüzenetekben fogunk kommunikálni... (csak azért nem ma, mert már ránk esteledett!)

anya kocsit hajt

Tanulok vezetni.

Oktatót váltottam.
Mennyire jól tettem, és mennyire nem természetes ez nekem.

Az első oktatóm azzal kezdte, az első találkozáskor, hogy mivel nő vagyok, és elmúltam 30, hát nagy kihívás lesz nekem megtanulni vezetni. Ha statisztikailag ez így is van, nem tudom milyen jót remélt attól, h ezt velem közli. Nem hinném, h ez egy pedagógiailag nagyon végiggondolt bevezető. Három alkalmat vezettem vele a rutinpályán, ez alatt többször lelki szemeim elé festette az elütött kisgyerekeket, és elgázolt nagymamákat, akiket magam mögött fogok hagyni, ha ezt meg ezt a dolgot élesben is elvétem. Mindezt persze az én nulla vezetési hátteremmel.
Az órák hajnali hatkor zajlottak, mert felháborítónak tartotta, h én nem érek rá máskor, csak délután, amikor a férjem hazaér. A harmadik, fagyos, sötét, téli hajnalon aztán elég lett. Semmi kedvem nem volt vezetni menni. Először lemondtam egy órát, és órási megkönnyebbülést éreztem. A vezetésre gondolva görcsbe rándult a gyomrom.
Ráébredtem, h ennek nem kell így lennie.
És ez nagy dolog nálam. Rettentő nagy dolog. Én, aki egy olyan hazugság markában éltem az életemet, h én nem vagyok elég jó. Nekem alkalmazkodnom kell, elviselnem, ami adatik, mert ne képzeljem, h jobbat érdemlek. Tűrni - erény. Elviselni - nem kérdés. De gyógyulok, és tudom, vannak választási lehetőségek. Nekem is van. Mondhatok nemet. Ez felelősségem is önmagam felé. Jól kell bánnom magammal. A Minden Titkok Tudója féltőn szeret.

Megírtam az oktatónak, h úgy döntöttem, keresek egy hozzám jobban passzoló oktatói stílust. Hogy elbizonytalanított, pedig bátorításra van szükségem. Hogy terhet rakott rám. Korrekt levélben.

Oktatót váltottam.
Tegnap volt az első óránk. Bíztat, bátorít. Rögtön forgalomba vitt, ami szárnyakat adott. Amikor megszűnt alattam a sáv, és jelezték a kis nyilak, hogy váltsak - én felismerve a helyzetet indexeltem, és váltottam, ő csak annyit mondott, nagyon jó, én meg majd nézem, h jön-e valaki... Hehe. Merthogy az nekem eszembe se jutott. És megdicsért, h háromból kettő - ez nagyon jó. Egyszerűen másik oldalról közelít. Azt hangsúlyozza, h menni fog, h csak gyakorlás kérdése, h minden alkalommal egyre könnyebb lesz. Teljesen feldobódva szálltam ki az autóból, és kezdem újra hinni, h egyszer tényleg autót fogok vezetni, úgy, mint a nagyok.

2016. május 20., péntek

beharangozó

Voltam Vida Ági ÜzletAnyu konferenciáján, és majd írok is róla...
De most ágyba zuhanok. Jó éjt, Kedvesek!

2016. május 16., hétfő

zoo

Állatkerti partyt csaptunk. Hol fáztunk, hol melegünk volt, az időjárás elég szeszélyes, de legalább nem esett. B először járt ennyi állatféle között életében. Lelkesen rohangált ketrectől ketrecig, és morgott, hörgött, utánozta az állathangokat.
A Zoo honlapjáról le lehet tölteni, ki lehet nyomtatni korosztályi bontásban feladatlapokat (INNEN pl.), azokat vittük is magunkkal, és töltögettük szorgosan.
Fényképezőgépet viszont nem, úgyhogy csak ezzel a telefonos képpel szolgálhatok.


Családom, és egyéb állatfajták...

2016. május 12., csütörtök

gyertek


varrófiú

S is varr. Olyan magabiztos hozzáértéssel válogatja össze az anyagokat, h öröm nézni.


Persze B sem akar kimaradni...



Íme, az első, egyedi S-pop!



Íme, az első, saját varrású és tervezésű S-pop!
Aztán készült eladásra szánt is:






Legora gyűjt az árából...

Végigszámoltam, kb. március közepe óta varrogatunk párnákat, túl vagyunk a 80. példányon! 10 maradt itthoni használatra, 17-et ajándékba adtunk szeretteinknek. 27 db-ot megvásároltak kedvesdárga emberek. De ez a szám máris emelkedett, tegnap elkelt három, és még négy átadásra vár a napokban. Szóval hasítunk! És a lendület egyenlőre töretlen, terveink szerint még sokatokat szeretnénk megörvendeztetni egyedi, újrahasznosított alkotásainkkal!
Nézelődjetek nálunk:

2016. május 9., hétfő

cikkecske

10 perc hírnév...
Egy interjú velünk, rólunk ITT, a KreatívBabán.


2016. május 6., péntek

Varázsfuvola

Kedves barátaink nyomán lettünk Időfutár rajongók, végighallgattuk a hangjátékot, aztán M elolvasta a könyveket sorban egymás után...

Képtalálat a következőre: „időfutár”

Most pedig megyünk és megnézzük a Varázsfuvolát az Erkel Színházban! Szintén a drágabarátok jóvoltából, J, kösziköszi!

Otthonoktatós család lévén, baráték alaposan körbejárták a témát, mi is vettünk tőlük néhány ötletet.
Néztünk az Operaházról egy kreatívan elkészített, élvezetes videót:


Aztán egy másik, szintén jót a magyar operajátszásról ITT.

Halász Judittól a Varázsfuvola ITT meghallgatható. Nekünk nem jutott rá időnk a színház előtt, de bepótoljuk!

Átbeszéltük a történetet EZ alapján a leírás alapján.

Mozart-tal amúgy már ismerkedtünk régebben, ITT az emlék, amikor hallgattunk áriákat és beszélgettünk az életéről - alkotás közben.

Az Időfutár társast is beszereztük, de egyenlőre még nem jutottunk a szabályok olyan szintű elsajátításáig, hogy élvezni tudjuk a játékot. Nem kizárt, h irtó izgi, de nekünk még emészteni kell. Nagy falat.

Jeli Viktória (aki az Időfutár szerzője is) Varázsfuvola c. könyvét kértük M-nek névnapi ajándékul a családtól, ha minden jól megy, a színházi előadás napjának délutánján kapja meg - tökéletes időzítés!

2016. május 2., hétfő

Varázskastély

A Mezőgazdasági Múzeumban tavaly is részt vettünk egy interaktív kiállításon, ahol a gyerekek különböző feladatokat megoldva tanulhattak Afrikáról. ITT az akkori blogbejegyzés.

Idén is rendeztek egy hasonlót, nagyon hasonlót. Nekem speciel a másik jobban bejött, de ezt is élvezték a kölkék.



Az alapsztori szerint egy varázsló várába keveredünk, és vissza kell szerezni az ellopott szamarat. Különböző rejtélyes kérdéseket kell megfejteni, és a helyes megoldás színes köre szerinti szőnyeget keresve haladunk előre.




Vizuális játékok, például érzéki csalódás. 

Keresd az egyetlent, ami pár nélküli! 

Látjátok az esernyőt?

 A nyelv, és rajta színekkel jelölve az ízérzékelés területei.

Az arcok, látjátok?





Éééés... ott a keresett szamár! Megtaláltuk!


Alapvetően jó buli volt. A városba beutazni, ott barangolni mindig az. A múzeum más, állandó kiállítását is megnéztük, de az a kövekező poszt meséje lesz.