2015. január 28., szerda

betűk - az olvasás birodalma felé haladva

S egyre inkább érdeklődik a betűk iránt, és mondogatja, h szeretne megtanulni olvasni.

A Meixner-féle betűsorrendet kéne követnünk alapvetően, ami ez:

a – i – ó - m,s,t – v – e – l – ú – p – c–
k – á – f – h – z –ő – d – ö – j – é – n–
sz – g – r – ü,ű – b – gy – cs -
A,I,Í,O,Ó,M,S,T - Z,P,H – ny -
U,Ú,E,Á,K,L,N – zs - Ö,Ő,É,V,B,C –
ty -Ü,Ű,F,G,J – ly - D,R,Sz,Ty,Cs -
Gy,Zs,Ny,Ly, – dz,dzs – y – w

De egyre több betűre kérdez rá és jegyzi meg csak úgy, nem törődve az optimális betűsorrenddel... :)

M a Kerge ABC-t olvasgatta neki múltkor.

ITT vannak betűs színezők.
Szereti az íráselőkészítő vonalrajzokat is, ilyeneket:




(Oké, oké, nem a papírkupacon kéne írnia, de hát csak elővette, se szó, se beszéd, nem tehetek róla.)

 ITT, meg ITT találhattok nyomtathatókat. EZ már egyben betűt is gyakoroltat.

Még ebben a régebbi posztban ajánlottam betűs dolgokat.
Nagybetű-kisbetű páros színező ITT.
Betűkeresgélés, válogatás ITT.

Mivel S balkezes, igyekszem ezzel kapcsolatban is okosodni. ITT meg ITT vannak egy cikkek a balkezesek írástanításáról, angolul, úgyhogy még meg kell(ene) értenem. Aki tud ezzel kapcsolatban valami hasznos útmutatást, mondjuk magyarul... szóljon légyszi! Köszi!

Balkezeseknek való ollónk már van (Mondtam már, h megtaláltam a nagy pakolásban? Juhéjj! Újabb csók KonMarinak!), és ámulva látom, h balkezes vonalzó, toll, filctoll, hegyező is létezik!
Online bolt


Éééééés:
Batman és Robin letölthető, nyomtatható csomag -  íráselőkészítéssel, kisebb-nagyobb gyakorlásával, számokkal, színekkel, betűtanulással! Tutti!

8 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nekünk is van balkezesünk. Ő szeptembertől lesz elsős, de már olvas, írni viszont még csak hamarosan állunk neki. Sokat olvastam a balosokról: van, aki nagyon szépíró lesz, van, akinek az írásképe girbegurba marad - kábé úgy van ez, mint a jobbosoknál.:) Írástanulásnál arra kell náluk figyelni, hogy ne alakuljon ki hurokfogás, vagyis ne kanyarítsa vissza a kezét, mert az megerőltető lesz a számára hosszú távon.

    Balos ollót és tollat is mi is beszereztünk korábban. Az olló nagyon hasznos volt (azóta elvesztettük, de szeretnék újat venni), a toll fölösleges, mert normál tollat is tud használni.

    Ezt a könyvet olvastam, nagyon hasznosnak találtam:
    Diane Paul: Balkezesek kézikönyve (Alcím: Minden, amit a balkezességről tudnunk kell)

    Sok sikert a tanuláshoz!:)

    Eszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! :)
      Nekem általánosban egy balkezes padtársam volt, és mai napig úgy írok, ahogy tőle lestem, felfelé áll a toll a kezemben, a mutató ujjamon fekszik. Ez a hurokfogás? Rendszeresen elmaszatoltam a felső sorokat a füzetemben. Mindig képzavart okozok, mert aki nézi, amikor írok, azt hiszi, balkezes vagyok, pedig jobb kézzel írok... :D

      Törlés
    2. A hurokfogásnál az alkar és a kézfej derékszöget zár be: vagyis a gyerek visszahajlítja a kezét a teste felé. Ahogyan te tartod a tollat, az valószínűleg egy sajátos fogás: nyilván a jobbosok közül is van, aki furán tartja a kezében az íróeszközt. Mondjuk, ha töltőtollal tanultatok írni, vagy valamilyen speckó jobbkezes tolla volt az osztálytársadnak, az megmagyarázná az ilyen szokatlan tartást, mert nem mindegyik toll folyik rendesen, ha nem 'jól' tartja - jól tartáshoz, viszont jobb kézben kellene tartani. Talán ezt kiküszöbölendő tartotta olyan érdekes szögben a tollát.

      Amúgy nagyon érdekes, amit írsz. A balosokról is azt írják, hogy sok mindent úgy is elsajátítanak, hogy nem a nekik 'kézre eső' bal kezüket kell használni hozzá. A könyv, amit említettem, ír erről.

      Fontos, hogy a szülő amikor valamit tanít a balkezes gyermeknek, akkor tisztában legyen azzal, hogy neki a másik kezére kell ráálnia ugyanannak (nem tudom, érted-e, mit akarok mondani). Szóval a gyerek azt utánozza, amit te csinálsz, azzal a kézzel, amelyikkel te csinálod.

      Ha ezt szülőként nem veszem figyelembe, akkor a balkezes gyerek automatikusan úgy fogja csinálni, ahogyan tőlem látja: vagyis jobb kézzel fogja csinálni a dolgokat. És bár az átlag balkezes sokkal ügyesebb a jobb kezével, mint az átlag jobb kezes a baljával, de azért ezt akkor is érdemes figyelembe venni. Ami nem is olyan egyszerű pl, amikor a kezén számol valamit, másik kézen lesznek az öt utáni számok, vagy ha késsel vágni tanítod, neki pont másik oldalra esik az egész művelet (és neked az 'ügyetlen' kezeddel kell demonstrálnod a mozdulatot ahhoz, hogy a gyerek a neki kényelmes kezéval tanulja meg).

      Szülőként ez némi tudatosságot és beleérző képességet igényel. Ugyanakkor hamar rájön az ember, hogy mennyi minden nem áll kézre a balkezesnek (pl. gombok a tűzhelyen, kapcsolók a konyhai gépeken, kilincsek az ajtókon...) De azért el tudnak boldogulni, ügyes emberkék ezek - mi, balos gyerekek szülei pedig általuk egy kicsit szélesebb látószögűek leszünk, ami a hasznunkra válik.:)

      Törlés
  2. Bocsi, egy valami az előzőből kimaradt:
    A hurokfogást úgy lehet elkerülni, hogy engedni kell őket egy kicsit ferdén tartani a lapot. (Ferdén= a lap tetejét a gyerkőc jobb keze felé, az alját a bal keze felé elforgatni.) Nem minden kisgyerek igényli ezt, van, amelyikük egyenesen tartott lappal is boldogul, de ha nem tenné, akkor érdemes ferdíteni.

    VálaszTörlés
  3. En balkezes vagyok ahogy anyukam es a fiunk is. Sokkal jobban aggodom, hogy a jobbkezes lanyunkat, hogyan tanitom meg irni. A balkezesek kezikonyve meg van, ha kered elkuldhetem mert en kiselejteztem. :-) Nem emlekszem h huuu de klassz vagy uj dolgokat olvastam volna benne. Igaz regen olvastam mar. :-) Koszi a betus linkeket. Szorgalmasan gyujtom oket mi is ismerkedunk a betukkel. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, nem is tudom. Vajon hasznunkra válna-e a könyv... Még tanakodok magammal. Tudod, KonMari után már ötször meggondolom, mit engedek be a lakásba... :D
      Ha valaki ismeri a könyvet, please help! :)

      Törlés