Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

B

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

2016. január 18., hétfő

speciálisan általános

Egy cikk, 20 jótanács. Mit ne, ha egy ADHD-s emberrel élsz. Ha egy ADHD-st szeretsz. Anyaként, férjként, akármilyen viszonylatban. De azt hiszem, ezek általánosan alkalmazható jóságok. ITT az eredeti cikk, eléggé nem vagyok penge angolos, de megpróbáltam átmenteni magamnak a számomra lényegeset. Szóval nem fordítás, inkább értelmezési bogarászás...
(Köszönöm, ha kijavítotok, kiegészítetek...!)

Egy ADHD-s - vagy más néven FIMOTA emberrel együtt élni nehéz. A viselkedése nem változik. Elhordozható, de full-time kihívást jelent.
Neki is meg kell birkóznia a saját személyiségével. És Neked is, aki a szerelme, anyja, testvére vagy, tanulnod kell őt.

20 tanács, ami segíthet:

1. Ne élj tagadásban - fogadd el az igazságot!

Könnyebb lesz az életed, ha nevén nevezed. Ha elfogadod. Beszélsz róla. Ha nem menekülsz el. Ez az első lépés a szabadsághoz. Nincs szégyenre okod. A történelem nagy alakjai között nem egy ADHD-s személyiséget találunk. Tudósok, írók, művészek, zenészek lettek sikeresek, mert olyan kreatív meglátásaik voltak, ami a "hétköznapi" embernek nem.

2. Ne kritizálj - ítélj bölcsen!

Tudd, hogy az általad szeretett ADHD-s a legtöbbet adja bele, akkor is, ha az nem elég... Oldódj fel, légy laza, és adj neki időt. A végére ér majd annak, amit tennie kell, de nem biztos, h abban az ütemben, ahogy azt Te eltervezted. Adj neki időt és teret! A szeretettel befolyásold, szeretettel hass rá, ne kritikával!

3. Ne fogadd el a sajnálkozást - bátorítsd és inspiráld őt a célja elérésében!

Az ADHD nem felmentés egy beszámíthatatlan életstílushoz. Annyit jelent, h ami neked könnyen megy, neki nehezebb lehet. Nem arról van szó, h nem tudja megcsinálni. Csak nehezebb neki.
Alap dolgok akár. Annak, aki nincs benne, ez nem érthető. Próbáld bátorítani, a kételyeid és csalódásaid ellenére! És mutass rá, amikor sikert ért el!

4. Ne edző legyél - légy szurkoló!

Állj az oldalvonalnál, elő a pompomokkal, és szurkolj! A bátorítás szavainak sokkal, sokkal nagyobb erejük van, mint a piszkálásnak, lenyomásnak. Az edző kritikus, az a feladata, h rámutasson a hibára. Az arcodba tolja. A rajongó hisz a csapatában, a sikerért szurkol! Hadd tudja a te ADHD-sod, hogy egy csapatban vagytok!

5. Ne állíts elé elérhetetlen kéréseket - maradj a lehetségesnél!

Egy ADHD-st erősen stresszeli a gondolat, ami úgy kezdődik, "de mi lesz, ha". Nem segít, és nem billenti ki, ha csak azt mondod, gyerünk csináld, ne vacakolj! Fogadd el, ha akkor, ott, úgy, ahogy Te akarnád, ő nem képes rá. Hogyha az a valami igazán fontos, különlegesnek kell lenned - speciálisan állj hozzá.

6. Ne tarts kiselődást - tiszteld őt!

Ha mondani szeretnél valamit, csak a megfelelő szavakat, a megfelelő időben! A mondandód bölcs megválasztása dönti el, h meghallgatásra találsz, vagy figyelmen kívül hagyja a szavaid. Tervezd meg a beszélgetés idejét! És légy biztos benne, h a szavaid szeretetből fakadnak, nem kontrollálni akarsz.

7. Ne légy impulzív - gyakorold a türelmet!

Az ADHD-s ember impulzív. Ha Te vagy a racionálisabb a kapcsolatban, az ADHD-sod a Te bölcsességedtől és nyugalmadtól függ.

8. Nem kell mártírnak lenned - legyen támaszod!

Nem kell mindent egyedül megoldanod! Keress egy lelkigondozót, hívj fel egy barátot, egy szerető rokont. Találj valakit, aki meghallgat! Hogyha "jótanácsokra" nincs szükséged, néha elég egy váll, amin kisírhatod magad, hogy aztán erőre kapj, és új meglátásba kerüljön minden.

9. Ne feledd a célt - pozitív változásra készülj!

Néha kicsúsznak olyan szavak, amiket bánsz. Nem csinálhatod vissza. A fájó mondatok sebeket hagynak. Tartsd észben a célt! Tedd fel a kérdést: Ha ezt kimondom, az pozitív eredményt fog hozni, vagy negatív lesz a vége? Rajtad áll. Te határozod meg a végkimenetelt. Lassíts. Gondold át, mielőtt kimondod.

10. Ne hibáztasd magad - tudd, h a legjobbat teszed, amit csak lehet!

Nagyon kemény azt érezni, hogy akit szeretsz, azt nehéz szeretned. Hogy nehezen viseled a természetét. Főleg, ha szülő vagy, és nem bírod elviselni a gyerekedet - ez mélységes bűntudatot hoz. De nem a te hibád. A legjobbat teszed, amit csak tudsz. Nehéz helyzetben vagy, és nem mindig tudod, mi a megfelelő megoldás, hogy hogyan oldd meg. Légy gyengéd önmagaddal!

11. Ne próbáld őt uralni - uralkodj magadon!

A megfélemlítés, a fenyegetés nem hoz változást. Megpróbálni uralkodni mások felett, ez sosem hatékony. Ha nem tudod, hogyan motiváld, gondolj arra, neked mi változtatja meg a hozzáállásodat. Nem kontrollálhatsz senkit, de a saját szavaidat, gondolataidat, reakcióidat uralhatod.

12. Ne gyakorolj nyomást - inkább lépj hátra!

A heves érzelmek negatívak. Ha úgy érzed, túl sok most neked, inkább lépj hátra. Ez időt ad megnyugodni, és rendezni a gondolataidat.

13. Ne címkézz - légy könyörületes!

ítélkezni könnyű - könyörületesnek lenni kemény munka. Ne tedd bele őket egy "feledékeny, lusta, rendetlen", vagy egy "sosem fog neki menni semmi" dobozba. Mindenki azzá válik, amit várnak tőle.

14. Soha ne mondd, h "soha" - a dolgok nem maradnak ugyanolyanok!

Amikor nehéz, nem könnyű elhinni, h a nehéz sem tart örökké. De jobb lesz, hidd el. A "soha" a reménytelenség szava. Kezdd inkább azt mondani helyette, "még nem". A változás az egyetlen, ami állandó.

15. Ne mondd, h "gyerünk, csak csináld!" - értsd meg, h képtelen!

Érthetetlen, hogyan nem képesek egyszerű dolgokat kivitelezni az ADHD-s emberek. Számlákat időben befizetni, rendszerezni a hivatalos papírokat, elpakolni maguk után... Gondolj bele, h amennyire számodra idegesítő ez, milyen lehet neki, h nem érti, miért nem képes ezekre az egyszerű feladatokra.

16. Ne félj segíteni - Ajánld fel a segítségedet!

Fontos, h függetlenségre tanítsd, de még Einsteinnek is volt segítője. A felesége főzött, mosott rá, és elpakolta a szennyesét.

17. Ne legyenek nem reális elvárásaid - listázd, amit szeretsz benne!

Olyannak fogadd el, amilyen. Mint más kapcsolataidban is, itt is fókuszálj a jóra. Sose téveszd szem elől azokat a fantasztikus tulajdonságokat, amiket egy ADHD-s személyiség hordoz! A vidám, lendületes karakterét! Lásd őt azzal a tekintettel, ahogyan megszeretted.

18. Ne hanyagold a többi családtagodat - tölts velük időt kettesben!

Egy ADHD-s ember személyisége az egész életedre rá tud telepedni, kihat a teljes környezetére. De a többi családtagodnak is szüksége van rád. Menj velük moziba, fagyizzatok együtt! Tudniuk kell, h ők is léteznek számodra, fontosak neked. Öleld át őket!

19. Ne őrülj meg - állj meg, és keresd a békét!

Legyen a béke elsődleges az életedben, és az otthonodban! Az összes többi javaslat a helyére fog illeszkedni, ha az otthonod egy békés, szeretetteljes hely. Bedühödni túl könnyű. Nyugodtnak maradni erőt igényel. Tedd a kapcsolatot az érzések elé. Nem kell kimondanod minden megjegyzést, ami feltör benned. Tedd félre az egódat, míg elvonul a harag.
Soha ne fogadd el a bántó, bántalmazó viselkedésnek semmilyen formáját!

20. Ne feledd, szeresd önmagad - tégy olyan dolgokat, amik boldoggá tesznek!

Egy ADHD-s kapcsolat tönkreteheti az örömöt az életedben. Egyszer csak azt veszed észre, hogy hónapok óta nem nevettél. Elfelejted, hogyan is kell mosolyogni, és fogalmad sincs, mikor érezted jól magad utoljára. Szánj időt önmagadra! Csinálj olyasmit, ami felvidít! Csináld gyakran!


"Szeresd még! Szeresd jobban!"
Ő a részed. Egy darab belőled. Erre lettél kiválasztva. Szeresd még jobban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése