2016. február 15., hétfő

foci és a történelem

Van ez a jó kis könyvsorozat, az Idődetektívek. Kettőt szereztünk be karácsonyra, a Csalás Olümpiában, és A berni csoda címűt.

Csalás Olümpiában A berni csoda

Az előbbi az ókori olimpiai játékokról szól, utóbbi pedig focis téma, az a bizonyos világbajnoki döntő, amikor a Puskás-féle, rendkívüli esélyes magyar csapat végül kikapott a németektől. Három gyerek és egy macska a főszereplő, akik egy-egy téma kapcsán, ami felkelti az érdeklődésüket, elutaznak annak az eseménynek a korába, ami választ adhat a kérdéseikre. Minden alkalommal valamiféle nyomozásba is kezdenek, ami fenntartja a könyv folyamán az izgalmat.

Nagyon tetszik, h végig valós neveket, helyszíneket használ, a futball szakkifejezéseit, és az ókori olimpiai játékok speciális megnevezéseit - amit a könyvek végén álló szószedetben mind meg is magyaráz. A gyerekek meg úgy megjegyzik, hogy quadriga, meg stopli, mint a sicc.

A focis témához nekem vajmi kevés a közöm, M (aki még mindig fenntartja, h focista lesz, és már heti 2x edzésre is jár ám) miatt esett a választás erre a részre. Azt sem tudtam, mégis mit rejt a cím, "berni csoda". Totál tájékozatlan vagyok a témában. De olyan élvezetes így tanulni valamiről, még az én érdeklődésemet is felkeltette, így este nem az ágyban fekve hallgatták a következő fejezetet, hanem leültünk a gép elé, és rákerestünk a Nikét, a győzelem istennőjét ábrázoló kupára, Puskásra, Fritz Walterre meg Herbergerre, és korabeli fotókat nézegettünk az 1954-es döntőről. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése