2016. március 1., kedd

döcögős, de reform

Étkezési reformot végrehajtani szerintem tök_ nem_egyszerű. Kezdjük ott, h a főzőcskézősdi alapból nincs ínyemre, szűkös a repertoár, és akkor most ez a nagy nehezen, döcögősen tolt szekér (nevezetesen a reggeli-ebéd-uzsi-vacsora, minden nap eszünk dolog) változtasson irányt, csavarozzam újra a kerekeit, meg fessem át a taligát, és toljam ezentúl tök más stílusban is, mint eddig. Pedig végre tolom! És megy! Haladunk! Ahh. Szóval értitek, hogyan is kezdjek neki?

Egyenlőre a fehérliszttől igyekszünk (főleg én, és némiképp Apa) búcsút venni. Gyerekkor óta kínzó hasi problémák szűnnek meg ezzel a változással. Elég motiváló. Ez többé-kevésbé már oké, megszokva. Pur-pur kenyér, szőlőmagos tönkölykenyér kapható a közeli pékségben, átszoktunk rá. Két szelet általában elég is, pedig előtte fehérkenyérből benyomtam sokat-sokat. (Ha újra fehérlisztet eszem, rosszul leszek. Kísérletezgettem, és igen, így működöm. Döbbenet, h életem legnagyobb részét hasfájások ölelésében éltem. És ételintolerancia egyszer sem merült fel opcióként. Most sem tudom, h glutén, vagy mi, de indulok kivizsgáltatni. És addig is, bye-bye fehérliszt.)
Kenyérsütő gépet eddig csak szimpla franciakenyér nevezetű réteslisztes témára használtam, azt nagyon szeretik a kölkék. De biztosan lehet mást is művelni vele...

Most reformtól függetlenül - sokszor van az bennem, h ne már, megint reggelizni/vacsorázni kell. Mit együnk? Kenyér felvágottal, sajttal, zöldségekkel, virsli, tojásrántotta, tükörtojás, főtt tojás, bundáskenyér, melegszendvics, pirítós... - ezek váltakozva. Uncsi.
Szóval most összegyűjtök különböző kence ötleteket, h feldobjam a reggeli-vacsi problematikát. Hébe-hóba elkészítem, csak alapból nem szoktak eszembe jutni.


Ezeknek az alapja mind halkonzerv, kisebb variálásokkal:

Halas-majonézes-ubis kence
Végy egy halkonzervet, (olajat leöntve róla) törd össze villával, keverj hozzá majonézt és szeletelj bele csemege uborkát. Kend kenyérre!

Citromos-mustáros-halas kence
Halkonzerv összekeverve mustárral, majonézzel, citromlével.

Halas satjkrém
Halkonzerv összekeverve mascarponeval és citrommal, fűszerezve oreganóval.

Kukoricás halkrém
Tonhalkonzerv keverve kukoricával, esetleg mehet bele főtt tojás összetörve, darabolva, majonéz, mustár, só, bors.


Itt meg jöhet a mindenféle:

Tojáskrém
Gyerekkorom kedvence. Megfőzök több tojást. Különválasztom a sárgáját, keverem mustárral, tejföllel, esetleg még majonéz is mehet bele, és sóval, kevés borssal. Apróra kockázva keverem hozzá a fehérjét is.

Húskrém
A megmaradt sült/főtt húst összedarálom egy kis hagymával, hozzáadok tejfölt, és belekockázok csemege uborkát.

Sárgarépakrém
Lereszelt sárgarépa, hozzá fokhagyma (nyomóval), füstölt sajt belereszelve, tejföllel krémessé tenni. Só, bors.

Zöldborsós krém
Hagymát aprítok, olajon megpirítom. Fokhagymát bele, majd a zöldborsót, és a vajat. Só, bors. Dinsztelni kicsit, majd ha puha a borsó, tűzről levéve tejföllel turmixolni. Végén mehet bele lilhagyma, fokhagyma.

Medvehagymás túrókrém
Összetört túróba só, bors, petrezselyem, sajt, beleaprított medvehagyma. Esetleg tejföl. Retekkel esszük!


Persze az a baj, h a bolti majonézben van cukor, azt is magam kéne készítsem.
Szeretünk még vacsira különlegességképp amerikai palacsintát, kuglófot vagy túrófánkot enni, de ezt csak csendben, halkan, és egyáltalán nem az egészséges étkezés zászlaja alatt...

Brokkoli. Cukkini. Padlizsán. Velük is közelebbi kapcsolatba kéne kerülnöm.
Köles. Hajdina. És ezek mik...?
Valaki, HELP!

...éljen az újjászületés, boldog tavaszt!

7 megjegyzés:

  1. Üdv a Klubban :) Én 5 éve vontam meg magamtól a liszetet (a család fél évvel később csatlakozott). Most már a vasvillás fenyegetettségemben sem ennék búzalisztet. Kölesből "túrókrémet" szoktam csinálni. Aki nem tudja, észre se veszi, hogy nem túró. Vagy kölesfasírtot. A padlizsánból erdélyi padlizsánkrémet (egyszerre sokat lesütök, aztán be a fagyra). Lenmagkenyér, kőrözött, sk sajt, sk májkrém, rizslisztes muffin, sültgesztenye, banános/almás zabpelyhes keksz, mákmuffin, tojás (sülve, főve, magában)... és sok-sok aszaltgyümi és olajosmag. Nekem ezek voltak életmentők... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jegyzem, jegyzem... ha valamit sikerül ezekből megcsinálnom, majd elkurjantom itt a blogon!

      Törlés
  2. Mi még:
    Avokádókrém: avokábó, só, fokhagyma, sajtkrémmel kikeverve.
    Lehet paradicsomszósszal is kikeverni. Isteni.

    Padlizsánkrém: padlizsánt megszurkálni, sütőbe tolni (egészben), jó magas hőfokon sütni, amikor már az egész plöttyedt, akkor van kész (vagy ha beleszúrsz tűt, és úgy átmegy rajta, mintha pudingba szúrnád). Ha kihült kikaparni, és mi ezt is sajtkrémmel, fokhagymával, sóval keverjük ki.

    Májkrém!!! The best! Csirkemáj rengeteg hagymával megsütve vajban, ha kész, egy kis sőval bele a késes robotgépbe, és csókolom. Komolyan mondom, a legjobb a világon. (Természetesen kacsamájjal is, de az nálunk újabban mindig keserű volt.)
    (Onnan derült ki, hogy Gazsival terhes vagyok, hogy 3 napig csak csirkemájat akartam enni hagymával, amit előtte cirka tízévesen ehettem meg utoljára.... Azőta ugyan nem ilyen mennyiségben van palettán, de azért van....
    Lenkével meg gulyáslevest ettem. 3 napig. Ő onnan derült ki)

    És a deluxe: lazackrém. Egy tálca (aldis) füstölc lazac egy evőkanálnyi vajjal összerobotgépezve, és ezt összekeverni 2 deci tejszínből vert habbal. Sót nem nagyon kell belerakni, legfelejebb egy icipicikét. Akármilyen füstölt hallal isteni egyébként, de mifelénk csak ezt tartják. Jó nagy mennyiség lesz belőle, az én feneketlen gyomrú gyerekeim mellett is.

    A hajdinát én nem bírom, meg a család sem, nekem büdős.
    A köles meg szerintük madáreledel. :) tényleg olyan a szaga/illata. :)
    Azt néha főzök köretnek, mert régebben azért elfogyott, de mostanában köszönik, nagyon finom, de nem eszik.....

    Hajrá, sok boldogságot a váltáshoz!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösziiiii! Olyan amatőr vagyok, azt sem tudom, hogy néz ki a köles... :D

      Törlés
  3. Hjaj, és a régi delux az a friss kecsketúró volt. Kecsketejet nagyon olcsón lehetett kapni Szegeden régebben (itt és most nincs sajnos), azt felforraltam (elméletileg nem kellene, de para-mama tudok lenni, ezért inkább), aztán erős langyosan citromlé bele, és kész. Olyan finom, hogy be.... Hogy elájulsz.... (A kecsketejet nem szeretem, de kecskesajtokkal a világ végéig kibírnám....)

    VálaszTörlés
  4. Fú, nagyon köszik, olyan kedves tőletek, h hozzászóltok, segítetek!! Olyan jólesik! :) Az a bajom, h nagyon mínuszból indulok, sokkal több az olyan étel és alapanyag, amit még sose főztem/használtam, mint a másik oldal. De lehet, h jobb így, mert nem kell lebontanom egy nagy építményt... csak felépíteni egyet. Olyan jó lenne egy bölcs szakácsnő, aki mellé állnék, és tanulnám az okosakat.

    VálaszTörlés
  5. Jaj, a kaja... Istenem, olyan hatrannyal indulok, hogy oh... Valogatos es inyenc ferj, en valogatos es megrogzott hagyomanyos magyar kajak rajongoja vagyok, ezek utan valogatosak a gyerekek. Kozben meg eletmodot valtok, se feher liszt, se cukor. A lanyzo meg tojaserzekeny. Szoval, khm... Jol jonnek az otletek. ;-)

    VálaszTörlés