2015. március 26., csütörtök

a Fény, az Idő, és az Alkotás

Tudtátok, hogy az UNESCO 2015-öt a Fény Nemzetközi Évének választotta? A fény lenyűgöző dolog. Fotózás nem lenne nélküle. Varázslatra képes.

Élénken emlékszem arra a gyerekkori délutánra a szobámban, amikor először varázsolt el. És beleszerelmesedtem. Feküdtem az ágyon, a napfény csíkot húzott a szoba belsejébe, és szálltak, táncoltak az aranyló porszemek a szemem előtt. Akármeddig el tudtam volna nézni. Úgy éreztem, egy valódi csoda lett az enyém.
Valami abból, milyen gyönyörűséges is ez a világ...

A Műcsarnokba, Csáji Attila Fényút című kiállítására mentünk el, és emlékezetes élménnyel lettünk gazdagabbak! Áprilisig látható a tárlat, nagyon ajánlom!

Meglepetés volt az úticél, csak annyi segítséget adtam, h rákérdeztem a hét vezér neveire. Elsorolták hibátlanul, és S rá is vágta, h akkor a Hősök terére megyünk!

Egy kis ízelítő a mesés látványból:


"Az út folytatódik ott is, ahol most a horizontot sejtjük."


Fényfestés. B is lenyűgöződött. M és tátott szájjal ámultak, aztán szaladtak, ugráltak, próbálták megfogni a fényt.





 "Anya, gyere, gyere, nézd, lézerkardok vannak a falon!!"


Kék, lila, pink és vörös fényfürdőben:




"Az elképzelés olyan, mint a tojás, melyben a meleg hatására konkrétabbá organizálódik az élet, hogy amikor megvalósult, optimális tagadása legyen a tojásnak."



A kiállítás második felében Csáji Attila festményei láthatóak. Ugyanúgy szerepe van a fénynek, némelyik alkotás fölött egy apró fényforrás sínen csúszott lassan jobbra-balra, így mozgatva az árnyakat a kidomborodó vásznon. Az Üzenetek, jelrácsok megmozgatták M és S fantáziáját, teljes izgalomba jöttek, vajon milyen titkos üzeneteket hordozhatnak a művek. (Itthon alkotás is lett belőle, de azt majd később.)





Engem is lenyűgözött...




 A Jelrácsok - "A kétely és a hit, a szabdság és a rend-igény gyermekei. (...) Egyszerre hordoznak végletes egyediséget, és univerzalitást. Egy-egy jelrács egységes struktúra, ugyanakkor individuális egységekre tagolódik. Mindegyik egység autonóm lény, autonóm jel, de kapcsolódik a környezetéhez - nem destruálja, de befolyásolja. "...az örökben ott a pillanat, s a mágikus és logikus tudat nem kettő, hanem egy."






"Az idő struktúrái foglalkoztatnak évtizedek óta. Az anyag konfliktusa az idővel. A víz koptatta uszadék fák, hajdani idők lényeinek geológiai lenyomatai, a korrózió, a mulandó anyag, mely sajátos ellentétként mégis képes az időtlenség sugallatára."



"A hullám, amely végigfodrozódik a homok felületén, és úgy simítja lágyan el, hogy az erők játéka örömévé válik a szemnek... végigfut rajta egy nyest, később ott tipeg egy apró madár, átkígyózik rajta - oldalazva egy sikló. És egy újabb hullám halkká, szinte suttogóvá teszi mindezt. Az anyag, az erőhatások, és az idő közös éneke ez."


A mélycsarnokban Szvet Tamás Fényidézés c. fényinstallációit elemlámpával nézhettük. (A sötét terembe való belépés előtt a teremnéni szigorúan nem adta oda a gyerekeknek az elemlámpákat, és el is mondta nekik, h csakis anyuka_apuka használhatja. Kérdem én, miért is? Természetesen a kezükbe nyomtam a fényforrást, akkora élmény volt nekik a felfedezés, hogy ők varázsolhatták elő a kivetülő fény_képeket! Rettenetesen bosszant, amikor nem nézik értelmes, jelen esetben elemlámpára vigyázni tudó és akaró lényeknek a gyerekeimet.)

Tükrök, fény, képek:









 A múzeumi könyvesboltban két művészeti, és egy kalózos könyvvel lettünk gazdagabbak.




Köszönjük az élményt az alkotóknak! Megihlettek minket, mindjárt mutatom az elkészült saját műveket is, a következő posztban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése