2015. április 29., szerda

rejtőzködés

ITT (több kép) megismerkedtünk az albínóság fogalmával, az állatvilágban való megjelenése rögtön felveti a rejtőzködés létfontosságát.


És íme, a tökéletes álcázók:









Látod őket?
És hogyan védekezhetnek még az állatok?
Amikor sétáltunk az ebédért, találtunk egy szép bogarat a földön, a gyerekek rögtön haza is akarták volna szállítani, de amikor zsebkendőbe szerettük volna bugyolálni, kiderült, h mégis csak él. Íme, egy védekezési módszer: a hullamerevség.

Otthon gyorsan elő is vettük a Csudálatos bogarak c. könyvet, és kikerestük A védekezés trükkjei c. fejezetet. És igen, például a burgonyabogár az, aki veszély esetén a hátára fekszik, behúzza lábait, csápjait, és mozdulatlanul vár. Aztán vannak bogarak, akik mérgező vegyületet képesek fecskendezni támadójukra. Csípés, szúrás, fullánkok.


És a hardcore módszerek, pl. a villanógránátot lövő tengeri gyűrűsféreg...
Vagy a hihetelenül vicces gömbhal:



Van olyan hernyó, aki kinézetével kígyót utánozva veri át az ellenségeit. 

 

De a kolóniákba, családokba tömörülés is egyfajta védelem.
És persze a karmok, fogak, tüskék...

Ahogy kutakodtam a témáról, érdekes volt a növényekről olvasni. Egyenlőtlennek tűnhet a küzdelem az állatokkal szemben. De egyrészt kipusztíthatatlanok a sok-sok mag által, amit hoznak. Másrészt sokszor mérgező a hagymájuk, hogy így a továbbszaporodásuk biztosítva legyen. Aztán persze vannak a szőrös, szúrós növények. További érdekességek a növények védekezéséről ITT.

A teremtés lenyűgöző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése